- Het dodental na de zware aardbeving in Marokko is opgelopen tot boven de 2.000, meldt de staatstelevisie in het getroffen land.
- Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in een verklaring laten weten mee te leven met de slachtoffers.
- Nederland is bereid hulp te geven, laat minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken weten, maar er is nog geen hulpverzoek van de Marokkaanse regering.
- Lees ook: Dit zijn de 9 aardbevingen die deze eeuw de meeste slachtoffers eisten: met inmiddels al ruim 34.000 getelde doden staat de ramp in Turkije en Syrië net in top 5
Het dodental als gevolg van de zware aardbeving die Marokko vrijdagavond trof, is verder gestegen tot 2.012 mensen. Ook raakten minstens 2.059 mensen gewond. Van hen zijn 1404 er ernstig aan toe, meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagavond laat. Naar verwachting zal het aantal slachtoffers verder oplopen.
Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden. De meeste slachtoffers vielen in de provincies al-Haouz en Taroudant. Veel van de getroffen dorpen liggen in afgelegen bergachtig gebied. Omdat wegen geblokkeerd zijn als gevolg van de beving, kunnen hulpverleners het gebied moeilijk bereiken, meldt het Rode Kruis.
De aardbeving die het land vrijdagavond om 23.11 uur lokale tijd trof, had een kracht van 7.2. Het Amerikaanse USGS sprak over een kracht van 6.8. Volgens de Marokkaanse seismische dienst was de beving te voelen in een gebied van 400 kilometer rondom het epicentrum, dat zo’n 70 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakech lag.
De getroffen provincies zijn al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua en Taroudant. Op meerdere plekken zijn gebouwen ingestort of beschadigd. Ook brachten mensen de nacht buiten door.
Seismoloog: vaker aardbevingen in Marokko, vooral in het noorden
Marokko wordt wel vaker getroffen door aardbevingen. Maar die zijn meestal in het noorden van het land. De dodelijke aardbeving van afgelopen nacht was iets verder richting het zuiden. "Dat gebied is seismisch actief, maar niet zo actief als het noorden", zegt Läslo Evers, aardbevingsdeskundige van het KNMI.
"Dit is echt een zware beving, dat moet je zeker niet onderschatten. En ook nog eens ondiep. Dat associeer ik met veel slachtoffers, ook als ik de spaarzame beelden zie van ingestorte huizen en puin op straat."
De aarde bestaat uit allerlei platen, die tegen elkaar aanduwen, van elkaar wegglijden en langs elkaar schuren. Dat leidt tot aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Tussen Marokko en Spanje ligt zo'n grens tussen twee platen. Door het Atlasgebergte in Marokko lopen de breuklijnen daarvan.
In 1960 was er een aardbeving in de buurt van Agadir, nog iets verder naar het zuiden. Die had een kracht van 5.8 en gebeurde op 15 kilometer diepte. Minstens 12.000 mensen kwamen toen om het leven.
Koningspaar leeft mee met slachtoffers aardbeving Marokko
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leven mee met de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. In een verklaring laat het koningspaar weten dat zij en "de vele Nederlanders die nu in angst verkeren om hun dierbaren" in hun gedachten zijn.
"Marrakech en omgeving zijn getroffen door een verwoestende aardbeving. Wij leven mee met de families van de slachtoffers in Marokko en met de vele Nederlanders die nu in angst verkeren om hun dierbaren. U bent in onze gedachten", aldus het paar.
Koningin Máxima bracht in maart nog een bezoek aan Marokko in haar rol als vertegenwoordiger van de VN.
Kabinet: Nederland staat klaar om hulp te geven aan Marokko
Nederland is bereid na de zware aardbeving hulp te geven aan Marokko, laten minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten. Er is nog geen officieel hulpverzoek van de Marokkaanse regering binnengekomen.
"Wat een vreselijk verdrietig en zorgwekkend nieuws over de aardbeving in Marokko. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden. Nederland staat paraat om te helpen waar nodig", twitterde Schreinemacher.
Het kabinet zou op verzoek een Urban Search and Rescue (USAR) team kunnen sturen. Zo'n team bestaat uit specialisten op het gebied van zoek- en reddingsacties (vaak met honden), maar ook uit verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen.